×

Je wilt graag APK-keurmeester worden, maar helaas… alhoewel je al jaren sleutelt als de beste, beschik je niet over de vereiste diploma’s om toegelaten te worden voor die opleiding. En nu? Terug naar de schoolbanken? Er is nog een andere weg… Een ervaringscertificaat kan je toegang geven tot de volgende stap in je loopbaan. Hoe gaat zo’n traject in z’n werk?

Je ‘ervaren jaren’ kan je verzilveren met een Ervaringscertificaat. Dit certificaat kan je opstap naar de opleiding APK-keurmeester zijn. Michel Havekes van EVC Autotechniek, vertelt ons hoe dat in zijn werk gaat.

Michel Havekes, eigenaar van EVC Autotechniek begeleidt jaarlijks zo’n 40 techneuten bij het traject hun ervaring te verzilveren naar het EVC-certificaat, vooral gericht op APK-keurmeester. Hij vertelt AMT alle ins en outs van zo’n EVC-traject.

Ervaring naar erkenning

“EVC betekent Erkenning Verworven Competenties”, begint hij zijn uitleg, “Bedoeld voor mensen die in het verleden aan het werk zijn gegaan zonder dat zij een opleiding hebben gevolgd of afgemaakt. Als zij zich, na jaren werkervaring te hebben opgedaan, willen ontwikkelen, moet er voor deze groep mogelijkheden zijn om verder te kunnen. Het ervaringscertificaat is een prachtige uitkomst die dat mogelijk kan maken”

Het EVC-traject is binnen veel branches te volgen. “Binnen de mobiliteitsbranche is het traject nog onbekend”, vertelt Havekes. “Dat is erg jammer, want het biedt de techneut én de werkgever uitzicht op verdere ontwikkeling. Hoe waardevol is het als je medewerker zich kan ontwikkelen tot APK-keurmeester.”

Vier maanden

In plaats van jaren naar school, kan een autotechnicus in ongeveer vier maanden het traject afleggen. Afhankelijk van zijn eigen inzet en mits hij over de juiste competenties beschikt. “Na een intakegesprek en een online quickscan, nemen wij altijd een kijkje bij het bedrijf waar de kandidaat werkt.

Hoe ziet de werkplaats er uit? Met welke gereedschap wordt er gewerkt en met welke equipement is de werkplaats ingericht? Wordt er diagnose gesteld, APK-keuringen uitgevoerd? Belangrijke zaken om het werkniveau te meten. Als dat allemaal voldoet gaan we over op het opmaken van een overeenkomst en kunnen we een traject starten.

APK-keurmeester worden zonder diploma

Lees alles over EVC

Hoe het EVC-traject er uit ziet lees je binnenkort in AMT Ondernemen 3 en in het online magazine van AMT: Personeel en Opleiding. Daarin lees je ook over de ervaringen van Niek Essink en Reza Rahim. Zij hebben beiden het EVC-traject gevolgd. Waarom en hoe hebben zij dat ervaren? En natuurlijk: hebben zij het certificaat behaald?

Close
Go top