×

Wat is een APK-keurmeester?

Een Apk-keurmeester voert de periodieke keuring van voertuigen uit. Hierbij kan het gaan om auto’s, vrachtwagens, bussen, driewielers en bijzondere voertuigen zoals ambulances, brandweerauto’s, lesauto’s en taxi’s.

Wat houdt de Algemene Periodieke Keuring in?

Afhankelijk van de leeftijd van een voertuig, wordt er om de zoveel tijd een keuring uitgevoerd: de algemene periodieke keuring, ofwel APK. De APK is ingevoerd om de verkeersveiligheid te verbeteren en milieu-afspraken na te kunnen komen. Vervuilende, slecht onderhouden auto’s komen in de meeste gevallen dan ook niet door de keuring.

Wat doet een APK-keurmeester?

Als keurmeester heb je een speciale bevoegdheid vanuit de Dienst Wegverkeer (RDW), zodat je voertuigen mag keuren. De RDW controleert met steekproeven of auto’s die zijn afgemeld door de APK-keurmeester echt goed gekeurd zijn. Als de APK-keurmeester zijn werkzaamheden goed heeft uitgevoerd is er niks aan de hand, maar als een auto onterecht is goedgekeurd kan een APK-keurmeester op non-actief worden gesteld en zijn bevoegdheid kwijtraken.

Wat moet een APK-keurmeester kunnen?

APK-keurmeesters moeten zich houden aan strenge richtlijnen om de veiligheid van een voertuig en weggebruikers te kunnen waarborgen. Daarom is het belangrijk dat een APK-keurmeester goed diagnoses kan stellen, technische vakkennis heeft, kan samenwerken, goed tegen druk kan en bereid is om bij te blijven leren.

Daarnaast kan een APK-keurmeester:

  • Rekenen met overbrengverhoudingen, percentages en volumes
  • Slijtage en beschadigingen opsporen, verklaren en beoordelen
  • Alle voorkomende brandstofsystemen herkennen en benoemen
  • Lekkage bij het uitlaatsysteem opsporen en de emissiewaarden uitlezen
  • Carosseriedelen beoordelen en de constructiesterkte beoordelen
  • Verlichtings- en ruitenwisserinstallatie controleren en repareren
  • Meetapparatuur gebruiken, aflezen en interpreteren
Close
Go top